Klassiskt mete, funkar också väldigt bra för fiske efter regnbågen. Det är nog också det fiskesätt som jag uppskattar mest när det gäller regnbågsfisket. Man kan meta på olika sätt och med olika slags agn. Dels så fungerar det bra med ett (kast)flöte och krok, samt att man kan använda sig av bottenmete. Som agn används oftast räka, powerbait, majs eller mask.
Mete med flöte
Då regnbågen är så stark som den är, så är det mete med vanligt haspelspö som jag menar här (kastmete). Där man använder sig av särskilda kastflöten, även om vanliga flöten också fungerar såklart. Men kastlängden är oftast en stor fördel då man får större område att fiska av.
Bottenmete
I en sjö som jag fiskar i hyfsat regelbundet så är detta det mest använda sättet att meta. Det är inte svårt att rigga i ordning för bottenmete, och det blir lite extra moment av spänning, tycker jag, vid detta fiskesätt. Oftast så håller man inte spöet i handen utan befinner sig i närheten sittandes. Och när man då ser linan rusa och spötoppen börja vibrera så är det det första momentet av spänning. Andra momentet kommer när man spänner bromsen på rullen och ska börja drilla fisken. Vilken storlek handlar det om? Sitter den bra? Och att få dessa spänningsmoment utspridda på några sekunder, är för mig den lilla extra kryddan som gör att jag uppskattar bottenmete. Här nedan ser du hur jag riggar upp det för bottenmete. Och jag använder mig av powerbait i form av ägg. De sitter stabilt på kroken och jag behöver inte oroa mig över att dom lossnar, vilket jag ibland upplevt då jag testat alternativet (powerbait-pastan).

När det gäller äggen, så kan det variera vilken färg som funkar bäst i respektive vatten. Fråga gärna någon lokal fiskare med lite kännedom, eller testa dig fram. Gul (chartreuse) har funkat bra för mig genom åren iaf. Med eller utan glitter. Tafsen för bottenmete kan du variera beroende på förutsättningarna. Du kan använda flätlina, vanlig lina eller fluorcarbon. Ca 50- 75 cm kan du utgå ifrån när det gäller längden, för att sedan anpassa den till det du tror fungerar bäst på fiskedagen. Tänk på att ju kortare tafs du har, desto färre fiskar exponerar du betet för. Men en varm sommardag, kan det vara skillnaden till fångst. Jag har varma och soliga dagar varit nere på 20-30 cm i tafslängd och fått fisk. Så var inte rädda för att ändra längden beroende på förutsättningarna.
Kommentarer